hechtingsproblematiek, sonnevelt, atma, bivt, instituut een, overdracht tegenoverdracht oefeningen, ktno, vbag, batc, viv, opleiding coach, opleiding counsellor, opleiding therapeut, ec studiepunten, aanvullen ec, geaccrediteerd, rbcz

IVE

INSTITUUT VOOR EMPATHIE


Je wilt het beste uit jezelf halen en 
anderen in staat stellen dat ook te doen..........


Cliëntgerichte coaching counselling therapie

..

Cliëntgerichte coaching, counselling, therapie

Cliëntgericht werken

Carl Rogers is de grondlegger van het gedachtengoed van deze vorm van begeleiden. Rogers heeft zijn opvattingen over de "groei van de persoonlijkheid" of zijn rogeriaanse psychologie uiteengezet in tal van boeken en tijdschriftartikels. Aan de basis van zijn theorie over het menselijk gedrag liggen onder meer de volgende stellingen:
  • Het individu is een subject en niet een object dat ontleed, beoordeeld en gemanipuleerd mag worden.
  • Het is belangrijker hoe de mens iets ervaart dan hoe het in werkelijkheid is. Of zoals Rogers het zei, "His experience is his reality". Voor Rogers is de subjectieve wereld van een individu hier en nu belangrijker dan de objectieve werkelijkheid.
De rol van de professional is het reflecteren van gevoelens, zonder een vastgestelde richting op te leggen (non-directief). Door gesprekken komt de cliënt tot inzichten en emoties die eerst verborgen bleven. Een ander kernwoord is empathie (ook wel wederkerigheid genoemd): het zich kunnen inleven in de gedachten en gevoelens van een ander, in de relatie die de cliënt met zichzelf heeft. Dit dient niet alleen een vaardigheid van de professional te zijn, het is volgens Rogers de belangrijkste sociale vaardigheid.

Uitgangspunt is de stelling dat de cliënt een volwassen iemand is die best weet wat er met hem aan de hand is. Er zijn voldoende gezonde krachten in de cliënt aanwezig, zodat hij in staat is zelf zijn problemen op te lossen. De professional die slechts een begeleidingsfunctie heeft werkt de genezing in de hand door zijn totale aanvaarding van de mens mét zijn problemen.

Eugene Gendlin kwam met het begrip “focusing”: door aandacht te geven aan lichamelijk waar te nemen innerlijke processen als een pre-verbaal weten, en hier woorden voor te vinden. Zo kan een cliënt betekenis geven aan wat er in hem of haar omgaat. En hierdoor ontwikkelt een cliënt zichzelf verder. Of zoals Rogers en Gendlin het zouden zeggen: de weg wordt vrijgemaakt voor de in de mens aanwezige tendens (drijfkracht) om zich te ontwikkelen.

Problemen kunnen zijn: weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn, je somber voelen, gespannen zijn, slecht slapen, veel piekeren en tegen alles op zien, geen keuzes kunnen maken of niet weten wat je wilt, tot niets kunnen komen, perfectionistisch zijn, je negatief en kritisch voelen naar anderen, moeilijk kunnen genieten en overmatig controle houden, onder je niveau functioneren of juist jezelf groter voordoen dan je bent, in verschillende situaties steeds weer dezelfde conflicten tegenkomen, geen relatie aan durven gaan of je ongelukkig voelen in relatie(s), jezelf niet durven uitspreken of je geremd voelen in gezelschap, onduidelijke lichamelijke klachten hebben, een verstoord eetpatroon hebben, last hebben van nare of schokkende ervaringen die je hebt mee gemaakt in het recente verleden of vroeger, stress, burn-out, bore-out, depressiviteit, relatieproblemen, angsten, gezinsproblemen, verwardheid.

cliënt gericht carl rogers cliëntgerichte therapie coaching
Share by: